sâmbătă, 25 iulie 2009

Scurt istoric al masoneriei

Nimeni nu stie cu exactitate cum si cand a aparut aceasta Fraternitate a Masonilor. O teorie acceptata si vehiculata printre masoni, despre momentul aparitiei, este aceea a Evului Mediu. Limba si simbolurile folosite in cadrul ritualurilor fraternitatii dateaza din acea era. Bineinteles, aici facem referire la masonii puri, cei care inca mai pastreaza traditiile din trecut, pentru ca aceasta idee s-a denaturat odata cu trecerea anilor. Primul document in care se gasesc referiri despre masoni este Poemul Regius, publicat prin 1390, dar scris cu mult mai mult timp inainte. In 1717, patru loje masonice din Londra au format prima Mare Loja a Angliei, iar de atunci insemnarile sunt mai numeroase si mai exacte.

Monument masonic in Israel

In circa 30 de ani, fraternitatea s-a extins in toata Europa si in Coloniile Americane. In America coloniala era chiar des intalnita si acceptata de toata lumea. George Washington a fost mason, Benjamin Franklin a fost seful fraternitatii din Pennsylvania, precum si Paul Revere sau Joseph Warren in Massachusetts. Alti masoni foarte cunoscuti si implicate direct in nasterea Americii au fost John Hancock, John Sullivan, Lafayette, Baron Fredrick von Stuben, Nathanael Greene si John Paul Jones. Un alt mason, Seful Justitiei, John Marshall, a adus Curtea Suprema la forma la care se afla si acum.
Muzeul National Masonic

De-a lungul secolelor, masoneria a devenit o fraternitate la nivel mondial. La sfarsitul anilor 1700 a fost una dintre organizatiile care au propovaduit the Iluminismul: demnitatea si libertatea individului, dreptul fiecarui om de a divinize pe cine sau ce vrea, formarea guvernelor democratice si importanta educatiei publicului. Masonii au fost cei care au ajutat la punerea bazei primelor scoli publice in Europa si America.

In timpul anilor 1800 si pana spre sfarsitul anilor 1900, numarul masonilor si a organizatiilor. In afara de aceste scoli, traditia masonilor de a fonda orfelinate, case pentru vaduve sau azile de batrani a adus multor oameni singura idee de siguranta pe care ei au cunoscut-o.

In America de Nord a zilelor noastre, aceasta fraternitate a masonilor continua aceasta traditie donand aproximativ 1.5 milioane de dolari zilnic pentru cauze pronind de la utilarea spitalelor de copii si pana la tratamentul copiilor cu deficiente de vorbire, tratamentul bolilor de ochi, cercetarea in domeniul medicinei, etc.

Cei aproximativ 4 milioane de masoni din lumea intreaga (statistici ce reies din ultimele documente publicate de Marile Loje din lume) continua sa ajute oamenii si organizatiile care au nevoie, incercand sa insufle si ideea ca viitorul este unul bun.

Masoni faimosi de-a lungul istoriei:

Monarhi

Regele George IV
Regele William IV
Regele Edward VII
Regele Edward VIII

Oameni de stat

Lord R. Churchill
Cecil Rhodes
Sir W. Churchill
Leopold S. Amery

Scriitori

Alexander Pope
Robert Burns
Sir Walter Scott
Rudyard Kipling

Artisti

Sir James Thornhill
William Hogarth
John Zoffany
Sir John Soane

Sportivi

Harold Abrahams
Sir Alec Rose
Bill Bowes
William `Jack` Dempsey

Armata

Ducele de Wellington I
Maresal Earl Haig
Amiral Earl Jellicoe
Lord Newall


M.P., editor Askmen.ro
sursa: http://www.askmen.ro/Scurt_istoric_al_masoneriei-a4332.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu